fredag 28 juli 2017

Sommarresa 2017 27e Juli

Jag sov själv i lill-stugan inatt och somnade snabbt men vaknade flera gånger under natten med ryggsmärtor. Trots det så kände jag mig hyfsat utvilad när Karma kom och väckte mig vid halv nio. Ulli hade börjat duka upp frukosten när jag kom in och det blev kaffe, kvarg/yoghurt med granola, kokt ägg, juice och en rostad smörgås. Tjejerna åt flingor som Karma tyckte var äckliga och vägrade äta så hon får klara sig på ägg och två smörgåsar. Jag röt till då jag tycker det är dags för Karma att lära sig att äta även fast det inte är fantastiskt gott.

Då det är mulet och varmt ute men inget regn så tog vi beslutet att åka ner till Långe Jan och Eketorps borg för att kolla lite. Långe Jan har farmor & farfar pratat om så det var vi lite nyfikna på och borgen tipsade Bertil om. Jag tog en dusch och lade mig sedan i soffan för att vänta in att tjejerna skulle bli klara. Jag har precis betalat handpenningen på ett hus i Mexico i Mars så nästa blogg serie kommer bli mycket intressant för er läsare då ni slipper läsa om samma gamla Thailand. Så mycket tid jag lägger ner just på internet nu handlar om att hitta bra flyg osv. (En liten teaser)

Vid kvart över tio var tjejerna äntligen klara och vi hoppade in i bilen söderut mot Långe Jan. Det tog en bra stund att åka ner då det är små vägar med mycket 30 & 40 sträckor men det är ju så otroligt fint landskap på Öland så det är halva nöjet att åka och se sig omkring. jag hade inte så höga förväntningar på att kolla på en gammal fyr men insåg direkt vi hade den inom synhåll att det var något extra.

Det var en hel del besökare men inte alls så att det kändes för mycket. På väg från parkeringen till fyren stod ett fågelskådarsällkap med uppställada kikare riktade mot havet som man fick kolla i. Och jag blev förvånad när jag kollade för jag fick en väldigt bra bild av ett gäng sälar som låg och gottade sig på stenarna i vattenbrynet. Tydligen är det enormt bra fågel liv på öland och svenska fågelssällskapets gotteplats. Vi kollade en stund i kikarna och betalade sedan inträde och knatade upp för trapporna på den 41 meter höga fyren. Det var en fantastisk utsikt och jag hade kunnat stå där länge för att ta kort och bara insupa naturen men Karma hade myror i brallan och ville gå närmare sälarna på strandkanten.

Fågel/Säl skådare

Bomber & Granater

Ingen dålig höjd på Långe jan som är Sveiges högsta fyr

Vi gick ner till strankanten för att få en bättre skymt av alla sälar och Karma upptäckte att stranden bestod av svarta skifferstenar och hon bytte helt fokus från sälar till att vilja bygga torn. Jag och Ulli ville se sälar och ta bra kort så Karma fick köra sitt race själv. Vi gick runt och kollade och tog kort utan brådska och vid halv ett kände vi att det var dags att åka vidare för att hitta lite lunch då vi inte var sugna på stället som låg vid fyren då det var alldeles för turistigt.

Ulli blir till sig när hon ser långa saker...
Nästa anhalt var ju Eketorps Borg så vi åkte tillbaks samma väg som vi kommit en bit på västkusten tills vi såg skylten mot borgen. Planen var att stanna vid första bästa café på vägen och precis i korsningen fanns en pil ner mot en liten hamn där det fanns ett kombinerat galleri och café. Det var ett otroligt mysigt ställe nere i en liten hamn där konstnären ställde ut sina konstverk och serverade lite lättare fika. Karma fick en ost/tekaka med lite räkor på sidan om, Ulli en räksmörgås och jag tog en salami/brie smörgås samt lite kaffe och en bulle som avslutning.

Mysigt Galleri/Fik

Efter den lätta lunchen rullade vi vidare mot fästningen som låg inte alls långt bort. Det var relativt dyrt inträde men själva ringmuren var välbevarad och det fanns ett bra museum på gården. Karma tyckte det var otroligt bra och hon provade på att skjuta pilbåge och måla runsten. Det var även ett skådespel då vi var där som Karma gillade men Ulli och jag tyckte det var lite B. Vi tyckte det var helt ok men lite synd att man inte utnyttjat den enorma potentialen ett sånt ställe har som attraktion. Varför inte lite medeltidamusik, gycklare, ponny ridning, yxkastning, bättre skådespel med uniformer osv. Lite av det High Chaparall gjort så bra.

En nydubbad riddare

Tjejerna kollar på skådespelet

karma var grym på bågskytte

Ulli hade en otrolig balans men fick ont i rumpestumpen

Två galningar i en borg

Strax efter tre började vi bli klara och började rulla hemåt Saxnäs igen. Vi tog då den östra sidan hem för att få se så mycket av Öland som möjligt och det var lika fint där. Efter halva sträckan såg vi en gårdsbutik som sålde hängmörat kött och vi stannade till för att kolla vad det fanns att köpa till middagen. Tyvärr var det utplockat och det fanns bara märgpipa och högrev kvar, jag har ätit fantastiskt grillad högrev och totalt seg högrev tidigare men jag valde att chansa på det i hopp om mört och smakrikt kött då det dels var hängmörat och dels så pass billigt. När killen, en riktig Ölandsbonde ville att vi skulle smaka hans grönpeppar salami så började vi alla tre att skruva på oss och jag stod och kliade mig konstant då han berättade alla korvens hemligheter. Under tiden försvann tjejerna därifrån och när jag till slut hade betalat och gick mot bilen hade jag panik-känslor då det kändes som om det kröp över hela kroppen. Och det gjorde det också, små små nästan osynliga små långa flygfän, knort ? kröp överallt, helt svart på mina beiga byxor. Huga vilka panik känningar man får när man är fullkletad med insekter. Vi stod alla tre och hoppade och viftade som galningar framför bonden som bara kunde skaka på huvudet åt oss galna 08-or.

Reklam som heter duga !

Står och kollar in vilken köttbit som skall ner i magen idag

Vi fortsatte hem till stugan och var hemma vid 16, tjejerna sanerade sina kläder och kastade sig in i duschen för avlusning och Ulli hade panikläge och då är det bäst att hålla käft för att undvika ett världskrig, jag lyckades hyfsat bra med det ändå måste jag säga, blev bara lite verbala käftsmällar innan jag insåg läget. Hon kom ut efter duschen med ett lugn och bad om ursäkt för sitt muppläge. Jag började stycka upp högreven och lade den i marinad och började sedan få fart på kolgrillen. Tog en öl och började blogga medan grillen fick jobba på och vid 17:15 kunde jag äntligen slänga på köttet. Hade lite ångest för högreven och ville nästan grilla på lite karre också om högreven skulle bli seg men det fick bära eller brista.

18:05 ansåg jag att köttet var färdig att förtäras och Ulli hade dukat och fixat sallad så vi satte oss till bords. Jag tog ett snabbt smakprov och köttet var sanslöst gott och mört, dock var det rejält med röksmak då det legat på så länge och jag förstod att Karma skulle vägra äta det så vi började bearbeta henne att det inte smakade som vanligt osv. Hon tog en tugga och sa att det var gott, skönt! Det var jättegott och jag är glad att vi chansade på högrev, billigt köttdetalj som uppenbarligen kan vara hur god och mör som helst.

Efter middagen var det dags för en promenad men jag som inte varit still på mest hela dagen bad om att få dispans för att ta det lite lugnt med ryggen satte mig och bloggade medan tjejerna strövade iväg på en kortis. Jag satt som sagt och bloggade, lyssnade på musik och njöt av ett glas rött medans tjejerna hamnade nere på campingen där Karma så klart träffade kompisar vid lekplatsen så dom var iväg en bra stund, men bra att Karma får leka av sig o inte bara hänga med tråkiga föräldrar hela dagarna. Karma hade svårt att somna och det är lite frustrerande för Ulli & mig då vi vill kunna titta på någon film när hon somnat. Till slut kom vi fram till att en lampa behövde vara tänd i Karmas rum för att hon skulle kunna sova, hon tyckte det var läskigt i huset trots att vi sitter i rummet bredvid. När hon till slut hade somnat kollade vi på en hysteriskt rolig film, inte ofta man hittar roliga filmer nu för tiden men vi fick många skratt.

Karma träffade ett par coola tjejer och blev snabbt en i gänget


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar